Een duurzame en verantwoorde totaaloplossing om oude IT-apparatuur te verwerken

25 mei 2023 in
Nandi van der Horst

Hoe verwerk je oude IT-apparatuur op een duurzame en verantwoorde wijze?

​Iedere organisatie komt op het punt dat IT-hardware vervangen moet worden. Deze economisch afgeschreven hardware wordt niet meer binnen de organisatie ingezet. Dit betekent dat je met overtollige hardware komt te zitten. Hier wil je als organisatie op een verantwoorde wijze van af. Het verantwoord afvoeren van oude IT-apparatuur is belangrijk om de impact op het milieu te minimaliseren en om ervoor te zorgen dat vertrouwelijke gegevens niet in verkeerde handen vallen. Bovendien kan het recyclen van oude IT-apparatuur bijdragen aan een duurzamere economie, waarin grondstoffen efficiënter worden gebruikt en minder afval wordt geproduceerd. In dit artikel worden de vijf stappen besproken hoe Four IT oude IT-apparatuur op een verantwoorde en duurzame wijze verwerkt.


Stap 1. Inventariseren van de oude IT-apparatuur
Voordat het afvoerproces begint brengt Four IT alle belangrijke informatie in kaart over de apparatuur. Het is belangrijk om alle informatie over de apparatuur te verzamelen, zoals het type apparaat, serienummers, aankoopdatu​m, eigendomsstatus en eventuele licenties of software die nog in gebruik zijn. Deze informatie kan later van pas komen bij het bepalen van de meest geschikte afvoermethode. Ook in welke staat de apparatuur verkeert om te kunnen bepalen op het kan worden gerepareerd of geüpgraded of dat het moet worden gerecycled.

Stap 2. Verwijderen van vertrouwelijke gegevens
Voordat oude IT-apparatuur kan worden heringezet of gerecycled, moeten alle vertrouwelijke gegevens worden verwijderd. Dit kan worden gedaan door de harde schijf of SSD van de apparaten te wissen of te vernietigen. Four IT werkt hiermee met het softwareprogramma Blancco. Dit is de meest gerenommeerde software als het gaat om veilige dataverwijdering. Ook is fysieke vernietiging van harde schijven mogelijk. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle gegevens volledig zijn verwijderd en niet kunnen worden hersteld, om te voorkomen dat gevoelige informatie in verkeerde handen valt. Daarbij verwijdert Four IT ook eventuele klantlabels en stickers die op jouw organisatie wijzen.

Stap 3. Repareren of upgraden van oude IT-apparatuur
Als oude IT-apparatuur nog steeds bruikbaar is, kan het worden gerepareerd of geüpgraded in plaats van te worden afgedankt. Dit kan de levensduur van de apparatuur verlengen en afval verminderen. Bij het upgraden van oude IT-apparatuur moet er rekening worden gehouden met de compatibiliteit van de nieuwe onderdelen met de oude apparatuur. Gerepareerde apparatuur kan dan als refurbished weer aangeboden worden.

Stap 4. Recyclen van oude IT-apparatuur
Als oude IT-apparatuur niet meer kan worden gerepareerd of geüpgraded, moet het worden gerecycled. Op deze manier wordt oude IT-apparatuur op een verantwoorde duurzame wijze verwerkt, schadelijke stoffen verwijderd en waardevolle materialen teruggewonnen.

Stap 5. Doneren van oude IT-apparatuur
Als oude IT-apparatuur nog steeds bruikbaar is, kan het ook worden gedoneerd aan scholen, non-profitorganisaties of andere organisaties die het kunnen gebruiken. Dit kan bijdragen aan een duurzamere economie en tegelijkertijd de maatschappelijke betrokkenheid van jouw bedrijf vergroten.

Meer informatie?

Four IT biedt een duurzame en verantwoorde totaaloplossing om oude IT-apparatuur te verwerken. Wij bieden persoonlijke aandacht en flexibiliteit, en zijn transparant over de door jouw organisatie afgevoerde hardware. Wij zijn een erkend recyclingbedrijf en bieden een internationaal erkend certificaat over wat met de oude apparatuur is gebeurd.

Daarnaast hebben wij een uniek component doordat wij werken met een doelgroep met een beperking tot de arbeidsmarkt. Wij bieden al ruim 13 jaar een vertrouwde en veilige werkplek voor deze doelgroep en bieden hun uitgebreide begeleiding om ervoor te zorgen dat we een duurzame arbeidsrelatie aangaan. 

Bij Four IT heb jij dus een zorg minder over de oude IT-apparatuur uit jouw organisatie, en ben je verantwoord bezig voor de mens én milieu. Meer informatie? Neem contact met ons op


Wil jij ook met een IT-partij samenwerken die jou kan helpen met het verlengen van de ICT Lifecycle?

Neem dan contact met ons op!