Digitale werkplek

Met een digitale werkplek kan je hele organisatie altijd en overal samenwerken. De digitale werkplek brengt alle informatie, processen, applicaties en tools samen op een centrale plek. Denk hierbij aan het ‘werken in de cloud’, maar ook aan de verschillende producten die je hiervoor nodig kan hebben.

Wat is een digitale werkplek?

De manier waarop organisaties werken is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Dit komt doordat zowel medewerkers als organisaties andere behoeften en verwachtingen hebben. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en medewerkers werken steeds vaker vanaf verschillende locaties. Dit vraagt om een verandering in de manier waarop er gewerkt wordt. Werkprocessen moeten op de schop en de mate van flexibiliteit wordt steeds belangrijker.

Om optimaal te kunnen presteren is een nieuwe en veilige manier van werken nodig. De digitale transformatie van een organisatie faciliteert nieuwe, effectieve manieren van samenwerken en communiceren. Een digitale werkplek brengt alle informatie, processen, applicaties en tools samen op een centrale plek en is toegankelijk vanaf ieder apparaat. De tijd van de oude standaard desktop op kantoor is voorbij en apparaten als laptops, tablets en smartphones spelen een belangrijke rol in de dagelijkse werkzaamheden- en processen van organisaties. 

De digitale werkplek draait om mensen!

De medewerker centraal. ​Slim en productief samenwerken is de basis van een succesvolle organisatie.

Nieuwe technologieën leveren niet het gewenste resultaat op zonder een correcte aanpak van organisatieverandering, en dat start bij de medewerkers. De mens is misschien wel de belangrijkste factor in de digitale transformatie. Om de transformatie te laten slagen zullen medewerkers anders moeten gaan werken en denken. Het is belangrijk om een inventarisatie te maken van de problemen, wensen en behoeften van medewerkers en klanten alvorens verder aan de slag te gaan. Door medewerkers met gebruiksvriendelijke technologie te ondersteunen én ze goed te laten trainen met de nieuwe mogelijkheden zorg je ervoor dat de productiviteit van de interne organisatie omhoog gaat.

Pas wanneer je medewerkers het belang van verandering inzien en er positief over zijn, is er voldoende draagvlak. Op dit moment kun je gaan nadenken over andere aspecten van de digitale transformatie. Bij Four IT weten we hoe belangrijk het is om dit middels een duidelijk stappenplan te doen. Bij het gebrek aan een stappenplan met een heldere doelstelling wordt het een lastig traject. Denk hierbij aan een realistische organisatorische planning, een beschikbaar budget en de benodigde training en ondersteuning. De veranderingen volgen elkaar in rap tempo op en stellen nieuwe eisen aan hoe er gewerkt wordt. Wij kijken graag samen met jou naar wat er nodig is en hoe dit te bereiken.

Inrichting van de digitale werkplek

De mogelijkheden van de cloud staan centraal bij de digitale werkplek. Zonder cloud, geen digitale werkplek. Door in de cloud te werken is het mogelijk om alle bedrijfsdata en applicaties te raadplegen vanaf iedere gewenste locatie en vanaf ieder apparaat. Daarnaast zijn er nog een aantal andere aspecten die van belang zijn bij de inrichting van de digitale werkplek:
Intranet

Goede interne samenwerking en communicatie zijn belangrijke voorwaarden voor een digitale werkomgeving. Veel organisaties vertrouwen daarvoor op hun intranet. Dat maakt het intranet het ideale startpunt voor de reis naar een digitale werkomgeving.
Identity en Acces Management

De juiste medewerkers voorzien van de juiste gegevens en applicaties is een steeds grotere uitdaging voor IT-afdelingen. Met Identity & Acces Management Tools (IAM) kunnen IT-managers en/of functioneel beheerders bepalen welke eindgebruikers toegang hebben tot welke data en tools. Oplossingen als SSO en 2FA dragen bij aan de veiligheid en het beheer van de vele online werkprocessen waar organisaties vandaag de dag mee te maken hebben.
Optimaliseren van samenwerkingen & productiviteit

Efficiënt samenwerken, en het eenvoudig uitwisselen van informatie, zowel intern als met andere organisaties is cruciaal voor het functioneren van je organisatie. Door medewerkers met gebruiksvriendelijke technologie te ondersteunen én ze goed te laten trainen met de nieuwe mogelijkheden zorg je ervoor dat de productiviteit van de interne organisatie omhoog gaat.
Single Sign On (SSO)

Single Sign On, ook wel verkort tot SSO, is een inlogprocedure waarbij medewerkers na één keer aanmelden gelijk toegang hebben tot de verschillende bedrijfsapplicaties. Het activeren van Single Sign On brengt veel voordelen met zich mee voor de medewerkers. Het is belangrijk dat de medewerkers worden meegenomen in deze verandering, zodat zij op de dag van de implementatie weten hoe zij moeten inloggen. Tijdige en duidelijke communicatie is dus geen overbodige luxe.